Minicursus kleurenleer


In onze woonomgeving is kleur sfeerbepalend. Het kan zelfs onze stemming beïnvloeden. Bewust kiezen voor kleuren in huis durft niet iedereen aan, uit angst om verkeerde kleuren te kiezen. Kleuren zouden snel vervelen. Maar een goed gekleurd huis voelt prettig aan en verveelt nooit.

Kleurindeling
Er zijn verschillende manieren om kleuren in te delen. De meest gebruikte is het verdelen in primaire, secundaire en tertiaire kleuren.

De primaire kleuren zijn rood, geel en blauw. Ze zijn niet te verkrijgen door andere kleuren te mengen. Secundaire kleuren krijg je door twee primaire kleuren te mengen. Rood met blauw wordt bijvoorbeeld paars met geel en blauw wordt groen.
Tertiaire kleuren worden gevormd door twee secundaire kleuren. Als je ze verder gaat mengen levert dat steeds minder levendige kleuren op.

Een andere veelgebruikte term is complementaire kleuren. Dit zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Als je ze samen gebruikt, levert dat verassende combinaties op: rood en groen, blauw en oranje.

Complementaire kleuren zijn mooi als accentkleuren; een oranje kussen verlevendigt een blauwe bank.

Wat past waar?
Koel of warm
Koele kleuren zijn blauw, grijs en wit. Warme tinten zijn rood, oranje en geel. Met warme tinten maak je een ruimte knusser en gezelliger. Ideaal voor een kamer op het noorden die wel wat extra warmte kan gebruiken. Een kamer op het zuiden wordt afgekoeld door blauw, wit of grijs. Deze kleuren geven ook een fris en opgeruimd gevoel.

Hard of zacht
Ook harde en zachte tinten zijn te onderscheiden. Harde tinten zijn bijvoorbeeld kobaltblauw, citroengeel en felroze en zachte tinten zijn pastels en gepoederde tinten. Bij het kiezen van een kleur is het belangrijk om je te realiseren wat je wilt bereiken. Wil je een levendige ruimte? Kies dan voor felle, harde kleuren. Met zachte pastels voeg je kleuren toe, maar niet op een opdringerige manier.

Droog en nat
Lichte, matte kleuren lijken droog, terwijl donkere, glanzende kleuren een oppervlak een nat uiterlijk geven. Ongelijkmatige en hobbelige oppervlakten kun je het best schilderen met matte verf, want glansverf licht hobbels juist op. Nog beter is het om structuurverf te gebruiken.

Bijzondere combinaties
Elke kleurencombinatie geeft een heel eigen effect. De redactie van 101 Woonideeën selecteerde bijzondere combinaties:

Geel
eigeel + groen = sprankelend
geel + bruin = warm
geel + roze/rood = exotisch
geel + zachtblauw = fris
geel + grijs = zakelijk
geel + wit = zonnig

Oranje
oranje + grijs = trendy
oranje + paars = retro
oranje + bruin = sfeervol
oranje + geel = mediterraan
oranje + turkoois/limoengroen = gedurfd
oranje + wit = warm en fris

Rood
rood + goud- zilverkleurige details = stijlvol
rood + roze/lila/paars = eigentijds en warm
rood + marineblauw = klassiek
rozerood + citroengeel = zacht en fris

Paars
paars + olijfgroen = modern
paars + lichtblauw = schitterend
paars + oranje/fuchsiaroze = eyecatcher
paars + oranje/turkoois/fel groen = exotisch

Blauw
blauw + wit = klassiek, mooi in zonnige kamers
blauw + naturel = extra aandacht voor het blauw
blauw + groen = harmonie

Groen
donkergroen + rood = luchtig en speels
groen + paars = koninklijk
groen + geel = simpel, stijlvol
groen + neutrale kleuren = sfeervol, rustig
groen + metaalkleur = stoer

Bron: 101 Woonideeën


vorige pagina